15-ото издание на Националната конференция по транспортна инфраструктура с международно участие се провежда при изключителен интерес в Равда.

Форумът бе открит вчера от проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов, председател на Научния съвет към Института по транспортна инфраструктура.

До него на деловия президиум бяха проф. д-р инж. Иван Марков, ректор на УАСГ, инж. Николай Николов, зам.-председател на УС на Камарата на строителите в България и Теодор Радонов от Европейската инвестиционна банка, които поздравиха участниците в конференцията.

В първия ден бяха представени интересни презентации на тема „Дигитализация на умни градове“. Модератор на дискусията бе Генчо Керезов, зам.-кмет на столична Община, а участие взеха Николай Недялков, който представи иновативното приложение Tixi, Николай Димитров, управител на Геовара, Красимир Георгиев от Оптибус и други. В първия ден бяха представени панелите „Екология и технологии“, както и „Геотехника и транспортни съоръжения“ къв които също интересът бе много сериозен.

Преди минути започна Workshop на Оптибус, а този следобед е предвиден панел за „Пътна безопасност“.

По-късно през деня е насрочен панелът „Свързаност и стратегическа инфраструктура“, а сред лекторите ще е Джо Филипс, ръководител на инвестиционния фонд „Три морета“.

Модератор на заключителната сесия днес ще е д-р инж. Христо Грозданов от Института по транспортна инфраструктура, а участници – проф. Николай Михайлов, Генчо Керезов, Теодор Радонов и Десислава Паунова, член на УС на АПИ.

В периода 6-8 октомври 2022 г. Несебър е домакин на 15-то издание на Национална конференция по транспортна инфраструктура. Тя е с международно участие от съседни балкански държави, а основните акценти, които ще бъдат разгледани са пътна безопасност, стратегическа инфраструктура и нормативни документи. Инж. Христо Грозданов, управител на Института по транспортна инфраструктура и преподавател в УАСГ разказа пред Радио София подробности за събитието. Относно пътната безопасност, той каза:

„Първо, обществото трябва да разграничи термините „пътна безопасност“ и „безопасност на движение по пътищата“, защото когато се случи ПТП ние много често говорим за „безопасност на движение по пътищата“. А пътната безопасност е един от елементите на безопасността на движение по пътищата и съответно тя отчита влиянието на пътя върху безопасността на движението“.

Инж. Грозданов поясни, че за да имаме нормални пътища, обществото трябва да е включено в процеса за вземане на решения, защото пътят е услуга, която се ползва от цялото общество. И като услуга, тя трябва да бъде такава, каквато потребителя я иска, като естествено това минава през законодателни промени и много нормативни актове.

„Дигитализация“ и „Умни градове“ също са застъпени теми в конференцията, а сесията е била модерирана от заместник-кметът по дигитализация на София г-н Генчо Керезов. Акцентите са били свързани с управление на градския транспорт, алтернативни методи на придвижване, а основната цел е била намаляване на автомобилите в градовете.

Инж. Грозданов отбеляза, че на жълтите павета не е редно да минават автомобили, но е въпрос на цялостно решение от гледна точка на мобилността, защото в жълтите павета се влива най-натовареният булевард в цяла България – „Цариградско шосе“. По думите му, екологичната тема също е застъпена, защото каквото и да се прави отсега нататък, то трябва да бъде „еко“, тъй като изграждането на пътищата изискват употребата на милиони тонове суровини. Относно състоянието на БДЖ той каза:

„Ние нямаме достатъчна инфраструктура. Съответно тази инфраструктура няма потребители, тоест тя не генерира приходи и когато нещо не генерира приходи, нормално е състоянието му да не бъде най-доброто“ и добави:

„Трудна е политическата ситуация, но в крайна сметка пътищата продължават да се използват без значение има ли политическа криза, или няма“.

По темата се включи и доц. д-р Николай Цонков, изп. директор на сдружение „Български форум по транспортна инфраструктура“ и преподавател в УНСС. По думите му, акцентът на конференцията е свързаността по отношение на транспортната инфраструктура в целия Балкански полуостров, а дори и в Югоизточна Европа. Анализите показват, че България изостава по отношение на развитието на националната пътна инфраструктура, а тя е изключително важна за развитието на икономиката през призмата на „Зелената сделка“.

По отношение на ремонта на жълтите павета, доц. д-р Цонков посочи, че трябва да има комплексни мерки, които да бъдат приложени, започвайки от законодателни промени в нормативните документи и завършвайки с изпълнението и контрола на изпълнението на подобни големи инфраструктурни промени.

„Един от най-важните етапи от този процес е начинът, по който се задава в началото проекта, как да изглежда и в каква бюджетна рамка да се впишем. Обикновено така се получава, че поради различни ограничения, които имаме в рамките на държавното или общинско управление се залагат занижени изисквания, което се отразява естествено след това на изпълнението“, коментира той.

Доц. д-р Цонков каза, че трябва да има последователност в политиката на различните правителства и стратегически важните за България проекти да продължават да се развиват.

„Трябва да имаме съгласие, последователност и приемственост, макар да имаме мандатност на управляващите, както е навсякъде по целия свят, вкл. и в България“, подчерта той.